LIVE TEXT | Război în Ucraina. Nave avariate de „mine” pe canalul Bîstroe. Trei posibile ameninţări la adresa Ucrainei din partea Transnistriei

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Nave avariate de „mine” pe canalul Bîstroe. Trei posibile ameninţări la adresa Ucrainei din partea Transnistriei

UPDATE 05.36 Jdanov a dezvăluit planurile imediate ale trupelor ruse în Ucraina

Ocupanţii ruşi vor încerca probabil să creeze iluzia unei ofensive masive în Ucraina, aşa cum a fost cazul pe 24 februarie. O astfel de prognoză a fost exprimată de expertul militar Oleg Zhdanov. Potrivit acestuia, acţiuni similare pot fi observate în cel puţin trei direcţii.

„Aceste trei direcţii sunt Kryvyi Rih (nu numai către Kryvyi Rih, ci şi către Voznesensk), Doneţk (până la Bakhmut) şi Harkov (în direcţia Harkiv sau extinderea în teritoriului regiunii Harkiv). Acesta este cel mai probabil planul pentru astăzi pe toate fronturile.” – a sugerat Jdanov.

În acelaşi timp, expertul este convins că ocupanţii cu siguranţă nu vor avea suficientă forţă pentru astfel de acţiuni.

„A fi în defensivă, în paralel cu redistribuirea trupelor mai mult sau mai puţin uniform pe toată linia frontului, ar fi probabil cea mai corectă. Dar, cel mai probabil, se gândesc să simuleze o ofensivă masivă. Pentru a ne speria cu o ofensivă, iar apoi să ofere un proces de negociere. Iar sarcina principală a procesului de negociere este de a stabili o încetare a focului", a adăugat el.

Potrivit lui Jdanov, planuri similare ale inamicului nu sperie Forţele Armate, deoarece ei înşişi îi sperie pe ruşii de pe front.

Anterior, Jdanov a anunţat planul „fantastic” al ruşilor pentru august şi a sugerat că luna aceasta ar putea avea loc un punct de cotitură în război.

UPDATE 04.15 Ucraina nu a pierdut niciun sistem de rachete HIMARS declară comandantul comandamentului operaţional „Sud” Andrey Kovalchuk

UPDATE 02.31 Trei posibile ameninţări la adresa Ucrainei din partea Transnistriei

Transnistria nerecunoscută poate să nu ameninţe Ucraina cu un război major, ci doar cu provocări, lovituri insidioase sau atacuri teroriste. Această opinie a fost exprimată la TSN.ua, de fostul ministru ucrainean al afacerilor externe, diplomatul Pavlo Klimkin. El a prognozat că o parte din militarii din Transnistria vor merge să lupte în Ucraina dacă vor fi „împinşi” de FSB-ul rus.

"Unii vor fugi, unii vor dezerta, unii vor încerca să lupte. Până la urmă, aceasta este Uniunea Sovietică. Iar în URSS vor fi mereu cei care vor merge la luptă. Pe teritoriul Transnistriei, aşa-zise formaţiuni de voluntari. vor apărea. Dar lupta este cu noi, cu forţele noastre armate şi nu este nici măcar amuzant. Ei pot face un fel de provocări, pot realiza un atac insidios, pot crea un atac terorist. Aşa că trebuie să fim atenţi", a avertizat el.

Vorbind despre potenţialul armatei moldoveneşti, Klimkin a menţionat că republica are forţe armate mici, iar cetăţenii săi nu vor să lupte. Totuşi, a adăugat el, securitatea Ucrainei depinde şi de securitatea Moldovei.

"Există o forţă specială în Transnistria care este controlată de FSB. În Moldova, nimeni nu vrea să lupte. Totuşi, dacă ţara trebuie apărată, va trebui să fie - o poveste foarte simplă. Abia acum preşedintele Maia Sandu face paşi consecvenţi – luptă din greu împotriva influenţei ruse.” Preponderenţa rusă” trebuie curăţată şi în Moldova. Aceasta este prioritatea noastră cheie de securitate. Nu există securitate în Moldova, nu va exsta nici în Ucraina”, crede fostul ministru.

Diplomatul crede că Moldova va apela la un membru NATO pentru ajutor în cazul agresiunii ruse. Potrivit preşedintelui republicii Maia Sandu, solicitarea va fi transmisă României vecine.

UPDATE 01.44 Pe canalul Bîstroe, o macara plutitoare ucraineană a explodat după ce a lovit un obiect necunoscut

Macaraua a explodat la intrarea în Marea Neagră. Prejudiciul nu a fost critic şi nu au fost victime.
"La intrarea în Marea Neagră de pe canalul Bîstroe, macaraua plutitoare a fost aruncată în aer de un dispozitiv necunoscut. Echipajul a organizat o luptă pentru supravieţuire. Prejudiciul nu a fost critic, nu au fost victime. Macaraua a revenit la baza principală fiind ajutată de un împingător din rada a portului”, se arată într-un mesaj postat pe Facebook de Vladyslav Nazarov, un reprezentant al comandamentului operaţional „Sud”.

Eliberarea Insulei Şerpilor la sfârşitul lunii iunie a deschis calea către porturile „Izmail”, „Reni” şi „Ust-Dunaisk”, care se află în regiunea Odesa. Astfel, Ucraina a avut ocazia să exporte produse agricole nu doar prin canalul românesc Sulina, prin transportul feroviar şi rutier, ci şi prin gura de vărsare a canalului Bîstroe numit de ucrainieni Dunăre-Marea Neagră.

Săptămâna trecută, două nave ucrainene - nava hidrografică "Shlyahovyk" şi o barcă pilot - au suferit avarii pe canalul Bîstroe în urma exploziilor unor obiecte necunoscute.

ŞTIRE INIŢIALĂ A fost numit primul obiectiv strategic al Forţelor Armate din sudul Ucrainei

Primul obiectiv strategic şi major al Forţelor Armate ale Ucrainei pe frontul de sud este malul drept al Niprului, respectiv Regiunea Parvoberezhna Herson, consideră expertul militar Petro Chernyk, la Radio NV .

În opinia sa, armata ucraineană ar trebui să se concentreze acum pe o singură direcţie - să elibereze teritoriile capturate de inamic cu „paşi mici” şi „tactici de salam” (pe felii sau bucată cu bucată, n.ed.).

„De îndată ce vom reuşi să deocupăm o parte din teritoriu, subliniez, vom ajunge apoi aproape la Nipru şi prin Nipru vom putea declanşa efecte devastatoare, mai ales pe capul de pod, pe care îl numesc Nova Kakhovka. Acesta este un punct strategic, si trebuie cucerit şi „obligatoriu, pentru ca, sa va reamintesc, sunt noduri hidraulice care controleaza apa Crimeei”, comenteaza expertul.

Potrivit lui Chernyk, închiderea Canalului Crimeei va îmbunătăţi semnificativ presiunea psihologică asupra ocupanţilor. Comentând viitoarea dezocupare, expertul a făcut apel la „o grabă înceată”, considerând că graba în acest caz s-ar putea transforma în „capcane ale morţii” pentru Ucraina.

Anterior, expertul militar Oleg Jdanov a descris exact modul în care Forţele Armate ale Ucrainei vor elibera Crimeea ocupată .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă